Project Description

House Las Vistas

Information

Location: Residencial Zurquí Parador Resort, Heredia
Architectural Design: Latitud 10 Architecture
Lighting Design: Latitud 10 Architecture
Structural Design: Estatic Diseño Estructural
Electrical Design: Dompe Ingeniería Eléctrica
Area: 190m2 in a property of 501m2
Concept: Contemporary bioclimatic design
Year: 2014

Description

The most important features of this project were: its location, topography and the incredible panorama of the entire central valley. All these factors influenced in a very important way for the conception and design of the project.

Given the irregular topography, the project was developed in 3 and a half levels: a first level with the garage and laundry (basement); a half level between the basement and the second level with a secondary bedroom, office and bathroom; the social areas (main entrance, living room, dining room and kitchen) on the second level and finally; on the third level, the master bedroom with a private bathroom and walk-in closet.

This arrangement of the spaces allowed all areas to enjoy the spectacular view and adapt in a consistent manner with the topography of the land.

For the living, dining and kitchen areas, large window walls were arranged that could take full advantage of solar irradiation to heat the internal spaces and function as a large display for the views.

From the outside, it can be noticed a vertical volume plated in rusty slate stone that configures the chimney of the house, which is shared between the living room and the master bedroom; Second and third level respectively.

The railings for the main terrace were strategically placed in tempered glass and thus not obstruct the view from the inside.

Image Gallery